Žydai mėsininkai senajame Vilniuje. Trumpa šchitos istorija iki antrojo pasaulinio karo

Vilniaus muziejus pristato keturių virtualių renginių ciklą, kurio metu bus pristatomi muziejuje veikiančią parodą „Nuo mėsinės iki muziejaus. Vieno namo istorija“ papildantys pasakojimai.

Pirmasis renginys – gastronomijos istoriko, lektoriaus Antano Astrausko paskaita apie apie judėjus mėsininkus Vilniuje iki Antrojo pasaulinio karo.
Virtuali paskaita vyko balandžio 28 dieną, 19 valandą. Ji tiesiogiai transliuota Vilniaus muziejaus Facebook paskyroje.
Klausydami paskaitą galite susipažinti su judėjų kašruto (košerinės mitybos) ir šchitos (ritualinio gyvulių skerdimo) taisyklėmis, sužinoti, kaip buvo organizuoti skerdimo ir prekybos mėsa verslai Vilniaus magdeburgijoje XVI-XVIII amžiais ir apie du šimtmečius trukusius žydų skerdėjų nesutarimus su krikščionių mėsininkų bei odininkų cechais. Taip pat – apie žydų verslininkų valdytas Lukiškių skerdyklas cariniame Vilniuje, žydų skerdėjų cechą tarpukaryje bei Lenkijos vyriausybės mėginimus uždrausti šchitą.
Antanas Astrauskas maisto istorijos gurmanams žinomas kaip monografijos „Per barzdą varvėjo: svaigiųjų gėrimų istorija Lietuvoje“ ir kitų pažintinių gastronomijos istorijos knygų bendraautorius.
Šių metų balandį–birželį Vilniaus muziejus kviečia visus kartu tyrinėti margą miesto, maisto ir istorijos audinį – nuo žydų mėsininkų senajame Vilniuje ar kitų žemynų skerdyklose dirbančių migrantų iš Lietuvos, iki miesto gyvenimo per mikroistorijos prizmę. Renginiais Vilniaus muziejus tęsia šiuo metu vykstančioje parodoje „Nuo mėsinės iki muziejaus. Vieno namo istorija“ plėtojamas temas ir perkelia parodos pasakojimą į kompiuterių ekranus.

Tarp muziejaus renginių dalyvių – Ohajo valstijos universiteto istorikas dr. Christopheris Otteris, 2020 publikavęs monografiją „Diet for a Large Planet: Industrial Britain, Food Systems, and World Ecology“, Kingstono universitete dėstanti sociologė dr. Eglė Rindzevičiūtė, Vilniaus ankstyvųjų Naujųjų laikų istorijos specialistai, socialinės istorijos tyrėjai dr. Martynas Jakulis ir dr. Aivas Ragauskas bei gastronomijos istorikas, lektorius Antanas Astrauskas.

Kviečiame prisijungti!