Mėsos pasaulis. Biologinė, technologinė ir ekologinė istorija

Vilniaus muziejus pristato keturių virtualių renginių ciklą, kurio metu bus pristatomi muziejuje veikiančią parodą „Nuo mėsinės iki muziejaus. Vieno namo istorija” papildantys pasakojimai.

Antrasis renginys – istoriko, dr. Christopherio Otterio paskaita „Mėsos pasaulis. Biologinė, technologinė ir ekologinė istorija”. Virtuali paskaita vyks gegužės 12 dieną, 19 valandą. Tiesiogiai ją stebėti galėsite Vilniaus muziejaus Facebook paskyroje. Paskaita vyks anglų kalba.

Kasmet maistui paskerdžiama virš 70 milijardų gyvūnų. Šis įspūdingas skaičius byloja apie iki neįtikėtino masto išaugusį galvijų poreikį, mėsos apdirbimo technologijų galią ir, regis, nepasotinamą gyvulinės kilmės baltymų alkį visame pasaulyje. Dr. Christopherio Otterio paskaitos metu išgirsite apie mūsų „mėsingos” planetos istoriją nuo XIX a. pradžios, pasitelkiant Britanijos pavyzdį.
Britanijoje mėsos simbolika buvo aiški – mėsa, ypač jautiena, sieta su galia ir vyriškumu. Didžiosios Britanijos statusas pasaulyje buvo pasiektas išaugusio mėsos vartojimo bei prekybos gyvulinės kilmės baltymais pagalba.
Paskaitos klausytojams lektorius papasakos apie globalias mėsos produkcijos sistemas, mėsos skerdimo ir šaldymo technologiją bei ekologines mėsos vartojimo pasekmes. Sužinosite, kaip simboliniai mėsos ir galios tarpusavio ryšiai susiejo mėsos vartojimą su progresu ir paklojo pamatus pasauliniam mėsos valgymo sprogimui, kuris neatsiejamas nuo šiandienos ekologinės krizės.
Dr. Christopheris Otteris yra technologijų ir materialiosios, maisto, sveikatos ir ligų istorijos specialistas, šiuo metu dėstantis Ohajo valstijos universitete Jungtinėse Valstijose. Dr. Christopheris Otteris yra dviejų monografijų autorius – „The Victorian Eye: A Political History of Light ant Vision in Britain, 1800-1910“ (2008) ir „Diet for a Large Planet: Industrial Britain, Food Systems, and World Ecology“ (2020). Pastarojoje nagrinėjama XIX a. Britanijoje prasidėjusi slinktis prie mėsa, kviečiais ir cukrumi gausios mitybos, to priežastys, pasekmės ir patirtis.
Šių metų balandį–birželį Vilniaus muziejus kvies visus kartu tyrinėti margą miesto, maisto ir istorijos audinį – nuo žydų mėsininkų senajame Vilniuje ar skerdyklose dirbančių migrantų, iki miesto gyvenimo per mikroistorijos prizmę. Renginiais Vilniaus muziejus tęsia šiuo metu vykstančioje parodoje „Nuo mėsinės iki muziejaus. Vieno namo istorija“ plėtojamas temas ir perkelia parodos pasakojimą į kompiuterių ekranus.
Tarp muziejaus renginių dalyvių – Ohajo valstijos universiteto istorikas dr. Christopheris Otteris, 2020 publikavęs monografiją „Diet for a Large Planet: Industrial Britain, Food Systems, and World Ecology“, Kingstono universitete dėstanti sociologė dr. Eglė Rindzevičiūtė, Vilniaus ankstyvųjų Naujųjų laikų istorijos specialistai, socialinės istorijos tyrėjai dr. Martynas Jakulis ir dr. Aivas Ragauskas bei gastronomijos istorikas, lektorius Antanas Astrauskas.